Work of Art

Prudent practicality meets art-loving aesthetics in this elevated, three-storey home on a steep site at the rural edge of suburbia. Long before construction began, a cherry picker was used to scope the outlook to guarantee impeccably positioned windows with picture perfect views. And the interior was always going to be an art gallery, given the owners’ extensive collection, so extra nogging was added between wall studs to hang larger artworks or multiple pieces. Other thoughtful additions include a future-proofing lift shaft and built-in ladders on the roof, to service chimney, gutters and solar panels. Upper storey sliding windows double as fire escapes. The classic red barn design is modernised with durable brick and low maintenance vertical aluminium weatherboards, softened by existing mature trees and exterior timber finishes like rustic railway sleepers edging the front garden beside a Vitex boardwalk marching to the front door. The custom-built floor-to-ceiling front door, with bespoke handles, opens into a multi-functional abode that allows one wing to function as a separate apartment for returning adult children. Entertaining happens in the main living area and the upper level provides a private retreat, complete with library, lounge, art room and oodles of attic storage.

What the judges had to say

Innovation has been the key to creating this remarkable private urban oasis, which is situated on such a tight site that presented unique challenges and opportunities. Every square meter has been cleverly utilized with every consideration to the surrounding views without compromising privacy.

A focus on good materials and products, has been well complimented by the attention to detail and high standards this builder has achieved.

CARTERS New Home $1 million to $2 million Award
What the judges had to say

Dual outdoor living spaces makes this house unique, with – one off the upstairs formal and main living area and one off the ground floor children’s living area. The upper alfresco with its louvre sliding shutters provides many options regardless of the weather conditions. The space is well positioned to take in the panoramic views while overlooking the enclosed and very private pool below. The lower area is private and sheltered with direct access into the pool. Well-appointed lifestyle options great for entertaining.

Outdoor Living Award
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google