Delight in the Detail

It’s the easily-missed minutiae that counts in this split-level brick and cedamr-clad abode. Like the way the cross hatched ceiling visually aligns from one room to the next, to the next. Or the pattern symmetry that is achieved in cedar boards placed on either side of every window, door or corner inside and outside the house; countless hours were spent fabricating and hand routering timber to guarantee this effect. Or the clever Vitex hardwood deck and stair construction that avoids view-obstructing handrails. Nor is it obvious that the sun-drenched window seating hides valuable storage space. What is noticeable is the home’s harmonious, easy-to-live-in ambiance. The three-bedroom house, constructed for an architectural designer and his green-fingered partner, is ingeniously wedged onto the suburban site to maximise unexpectedly spectacular harbour views and create precious space for raised garden beds. Flourishes and finishes continued to evolve throughout construction; note the addition of a striking wall-mounted bedhead in the master bedroom, built from leftover cedar planking. Every angle and material has been carefully considered, from squared-off architraves round over-height doors to the way staggered brickwork provides texture and casts changing shadows through the day. This timeless, modern home proves details – even hidden ones – matter.


What the judges had to say

Innovation has been the key to creating this remarkable private urban oasis, which is situated on such a tight site that presented unique challenges and opportunities. Every square meter has been cleverly utilized with every consideration to the surrounding views without compromising privacy.

A focus on good materials and products, has been well complimented by the attention to detail and high standards this builder has achieved.

CARTERS New Home $1 million to $2 million Award
What the judges had to say

Dual outdoor living spaces makes this house unique, with – one off the upstairs formal and main living area and one off the ground floor children’s living area. The upper alfresco with its louvre sliding shutters provides many options regardless of the weather conditions. The space is well positioned to take in the panoramic views while overlooking the enclosed and very private pool below. The lower area is private and sheltered with direct access into the pool. Well-appointed lifestyle options great for entertaining.

Outdoor Living Award
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google